Kırık Kalpler Bahçesi

Okur: Buse DÜNDAR

Kütüphanede karşılaştığım bu güzel eseri itiraf etmeliyim ki adı çok hoşuma gittiği için okumak istedim. İyi ki okumuşum!

Kitap 9 masaldan oluşuyor: Genç Kral, Prensesin Doğum Günü, Balıkçı ve Ruhu, Yıldız Çocuk, Mutlu Prens, Bülbül ile Gül, Bencil Dev, Sadık Dost, Muhteşem Havai Fişek.

Normalde farklı hikayelerin yer aldığı kitapları okuduğum zaman muhakkak bir favorim olurdu ama Kırık Kalpler Bahçesi’nde her masal favorimdi. Her birini çok sevdim ve onlarla beraber hareket ettim. Kimi zaman Cücenin kendini gördüğü aynayı tam karşıma aldım, kimi zaman “Yıldız Çocuk”la beraber ormanda dolaştım. Kimi zaman Dev’in bahçesinde çocuklarla oyunlar oynadım, kimi zaman Balıkçı’nın ruhunu sorgulaması gibi bende kendimi sorguladım.

Gerçekten her bir ‘masal’ oldukça etkileyici ve anlamlıydı. Kitabın arkasında da dediği gibi; Oscar Wilde Kırık Kalpler Bahçesi’nde masal türünü ancak kendisinin çıkarabileceği bir seviyeye çıkarmış.

Oscar Wilde’nin yazımı, anlatımı, konularını gerçekten çok beğendim ama aynı şeyi çeviri için söyleyemeyeceğim. Kitabı orijinal dilinde okumadım. Diline hakim olacak kadar iyi de değil yabancı dilim ancak bazı hatalar gerçekten göze fazlasıyla çarpıyordu. Mesela: “Gövdesi beyaz fildişine benziyordu, kuyruğu gümüş ve inciye. Gümüş ve inciye benziyordu kuyruğu, denizin yeşil otları dolanmıştı etrafına.” (Sayfa 45-46) Belki de orjinali böyledir ama tuhaf geldi bu kısım. Benzeri birkaç hata daha vardı ama görmezden gelinebilir.

İyi okumalar dilerim.

Related posts

İz Bırakmak, Unutulmamak…

Knut Hamsun – İhanetin Bedeli

Edebiyattan Ne Haberler …