17.5 C
İstanbul
Cumartesi, Nis 27, 2024
okuryazarkitaplar
Image default
EdebiyatKitapKitap / HaberManşet

Edebiyattan Ne Haberler …

Kerim ÖZBEKER

Denizli’de Şiir Ve Ödül Töreni Yapılacak…

09 Mart 2024 Cumartesi günü, saat.14.00’de;Nihat Zeybekçi Kongre ve Kültür Merkez, Fatma Yıldız Salonu-Denizli adresinde, ”Ne sen beni unut, ne de ben seni şiir dinletisi ve ödül töreni” etkinliği gerçekleştirilecektir. Denizli Büyükşehir Belediyesi-Türkiye Alzheımer Derneği Denizli Şubesi-Egeli Araştırmacı Yazarlar Birliği (YAZAR-BİR) Genel Başkanı Hüsamettin Tat ve diğer yöneticilerin organize ettiği etkinliği isteyen herkes ücretsiz olarak izleyebilir. İlgilenenlere, önemle duyuru

********************************************************

Mavi Yeşil Edebiyat Dergisi’nin 146.Sayısı Yayınlandı…

Rize’de 2 ayda 1 yayınlanan Mavi Yeşil Yazı ve Şiir Dergisi’nin Mart-Nisan 2024 tarihli 146.sayısı yayınlandı, dergi adresine yazı ve şiir iletmek isteyenler aşağıdaki e posta adresini kullanabilirler. [email protected]

********************************************************

Osmaniye’de Yayınlanan Şelale Dergisi’nin Mart-Nisan Sayısı Çıktı…

2 ayda 1 yayınlanan Şelale Dergisi’nin Mart-Nisan 2024 tarihli 46.sayısı yayınlandı, Osmaniye Ozanlar Şairler ve Yazarlar Derneği (OŞYAD) Başkanı Mustafa Bardak yönetiminde 15 yıldır yayınlanan edebi yazı ve şiir dergisine eser göndermek için aşağıdaki bilgileri kullanmak gerekiyor.

Mustafa Bardak / Raufbey Mh. Musa Şahin Bul. 9552 Sk. No.11/C Osmaniye

Tel.0-545-5013316 E [email protected]

********************************************************

Edebiyatist Kristal Kalem Öykü Ödülünü Kazanan Yazara 20.000 Lira Ödenecek.

(Son Başvuru Tarihi.31 Temmuz 2024 Çarşamba)

Edebiyatist Kristal Kalem Ödülü, nitelikli edebiyata gönül veren yazar adaylarına destek olmak. Çağdaş Türk edebiyatına yeni ve başarılı eserler katmak, iyi öyküleri ve öykücüleri gün yüzüne çıkarmak amacıyla düzenlenmiştir. Yarışmaya katılmak isteyen yazarlar, eserlerini aşağıdaki şartnameye uygun bir şekilde hazırlayıp ilgili tarihte bize ulaştırabilirler.

ŞARTNAME;

-Yarışmaya, yayınevi çalışanlarının ve jüri üyelerinin 1. derece yakınları katılamaz.

-18 yaşını doldurmuş ve daha önce öykü kitabı yayımlanmamış herkes, Türkçe yazdığı 1 (bir) öykü ile katılabilir.

-Konu, serbesttir.

-Yarışmaya aday olan öyküler daha önce hiçbir mecrada (matbu ya da online), yayımlanmamış ve başka bir yarışmada ödül almamış olmalıdır.

-Öykü metni Times New Roman yazı karakterinde, harfler 11 punto, satır aralığı 1.15, sayfa kenar boşlukları 2.5(normal) olacak şekilde Word programında yazılmalıdır ve 4 sayfayı geçmemelidir. (Önemli Not.4 sayfayı geçen ve kriterlere uymayan öyküler değerlendirilmeyecektir.)

-Yazarlar yarışmaya rumuz ile katılacaktır ve öykü sayfasının sağ üst köşesine rumuz yazılacaktır, öykü metnine yazarın gerçek adı kesinlikle yazılmamalıdır.

-Ayrıca bir Word dosyasında, yazarın adı soyadı-rumuzu-kısa öz geçmişi ve iletişim bilgileri(telefon-e posta-açık adres) yer almalıdır.

-Başvuru formu, Edebiyatist Dergisi Mart-Nisan ve Mayıs-Haziran sayılarında yayımlanacaktır. Yarışmaya başvuracak adayların başvuru formunu eksiksiz doldurarak dosyalarına eklemeleri zorunludur.

-Yarışmaya başvuru, sadece posta aracılığı ile olacaktır. 1 adet öykü kopyası, 1 adet öz geçmiş ve başvuru formu ”Edebiyatist Yayınevi- Cumhuriyet Mahallesi, Kazım Orbay Caddesi, No.3 (Elysium Residance) Şişli-İstanbul adresine başvuru tarihine kadar gönderilmelidir. (Postada yaşanacak gecikmelerden yarışmacılar sorumludur.) Öykü word dosyası, ayrıca [email protected] adresine mail olarak gönderilmelidir.

-Yarışmaya son başvuru tarihi 31 Temmuz 2024’tür, postadan kaynaklı geciken eserler değerlendirmeye alınmayacaktır.

-Yarışma sonucu Kasım 2024’te duyurulacak ve ödüller, aynı ay içinde yapılacak ödül töreninde sahiplerine sunulacaktır.

ÖDÜLLER

1.olan esere 20.000TL, 4 esere mansiyon plaketi verilecek ve ilk 20’ye giren öyküler 2024 Edebiyatist Kristal Kalem Öykü Seçkisi olarak kitaplaştırılacaktır.

YARIŞMA TAKVİMİ;

Eser son teslim.31 Temmuz 2024

Ön eleme.1-31 Ağustos 2024

Jüri Değerlendirme.1 Eylül – 31 Ekim 2024

Sonuç Duyurusu.Kasım 2024 (Ödül töreni için kesin tarih daha sonra açıklanacaktır.)

JÜRİ ÜYELERİ;

Defne Suman-Fatma Burçak-Hakan Bıçakçı-Serkan Türk-Uğur Batı.

ÖN ELEME KURULU;

Bayram Sarı-Berrin Karadeniz-Fatma Özer.

YARIŞMA KOORDİNATÖRÜ Fatih Ayan

********************************************************

Beyhan Eczacıbaşı İlk Gençlik Edebiyatı Yılın Kadın Yazarı Ödülünü Kazanan Yazara 60.000 Lira Ödenecek.

(Son Başvuru Tarihi.16 Nisan 2024 Salı)

Kadın yazarların ilkgençlik edebiyatı türündeki üretimlerini desteklemeyi ve edebiyatta fırsat eşitliğine katkıda bulunmayı hedefleyen ‘Beyhan Eczacıbaşı İlkgençlik Edebiyatı Yılın Kadın Yazarı Ödülü’ için başvuru süreci 1 Mart’ta başlıyor. Başvurular 16 Nisan’da sona erecek.

İlkgençlik alanında eser üreten kadın yazarları desteklemek amacıyla Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı tarafından hayata geçirilen ‘Beyhan Eczacıbaşı İlkgençlik Edebiyatı Yılın Kadın Yazarı Ödülü’ için başvurular 1 Mart’ta başlıyor.

Daha çok kadın yazarın eser üretmesine imkân tanımayı ve ilkgençlik edebiyatı türünün bilinirliğinin artırılmasını amaçlayan ödül programı, yaş sınırı aranmaksızın tüm kadın yazarlara açık. İlkgençlik edebiyatı türünde roman, öykü ya da anlatı dallarındaki eserlerle yapılabilecek başvurular 16 Nisan’da sona eriyor.

Seçici kurulunda Başkan Prof. Dr. Jale Parla’nın yanı sıra Prof. Dr. Nüket Esen, Prof. Dr. Sibel Irzık, Müge İplikçi ve Asuman Kafaoğlu-Büke’nin bulunduğu programda birinci seçilen yazar, 60 bin TL’lik para ödülünü kazanacak. Beyhan Eczacıbaşı İlkgençlik Edebiyatı Yılın Kadın Yazarı ödül töreni ise Eylül ayında yapılacak.

Başvurusu yapılan eserin ilk baskısının 2023 yılı içinde gerçekleşmiş ve ISBN numarası alınmış bir yayın olması gerekiyor. Ödül başvurusu yazar ya da yazarın onayıyla yayınevi tarafından https://beyhaneczacibasiedebiyatodulu.com/ sitesi üzerinden yapılabilecek.

********************************************************

Dünya Edebiyatını Yakından İzlemek İstiyorsanız Facebook’ta Zlatan Demirovic’i Takip Etmeniz Veya Arkadaş Edinmeniz Yeterlidir, Artık Sınırlarınızı Aşın…

Dünya Edebiyatını yakından izlemek istiyorsanız facebook’ta Amerikalı Şair-Yayıncı-Editör Zlatan Demirovic’i izlemeniz veya kendisine arkadaşlık göndermeniz yeterlidir, yabancı dil bilenler bu konuda daha hızlı yol alacaktır. İlgilenenlere, önemle duyurulur.

********************************************************

Türkish Forum

Dünya Türklerinin sesini duyuran ve ABD’den yayın yapan 1 web sitesidir, adresi-telefonu ve e posta adresi aşağıdaki şekildedir. Türklükle ilgili ayrıntılı yazılarınızı, fotoğraf ve e posta adresinizle birlikte iletebilirsiniz. Yayınlandığında, yazınız dünyanın birçok tarafında okunmuş olacaktır. Facebook, linkini ”sakıncalı” diyerek yayınlamamaktadır. Web sitesi, Türkçe ve İngilizce yayınlanmaktadır.

Turkish Forum

Po Box.1104 Marblehead MA, 01945 USA

+1 (781) 9906610

[email protected]

https://www.turkishforum.com.tr/?fbclid=IwAR2h2RM24KdUurQ8YFMXbMbC2n-SRB8nyaoLHsPMbnEz1eBdu5OkJop5kt0https://www.turkishforum.com.tr/?fbclid=IwAR2h2RM24KdUurQ8YFMXbMbC2n-SRB8nyaoLHsPMbnEz1eBdu5OkJop5kt0

********************************************************

1 Şiir…

Viran Kaldı Köyün Haberin Var Mı ?

Ezan okunuyor, gelen giden yok,

Viran kaldı köyün, haberin var mı?

Kışın yakmak için odun eden yok,

Viran kaldı köyün, haberin var mı?

***

Artık sabahları horoz ötmüyor,

Sobalar yanmıyor, baca tütmüyor,

Komşudan komşuya kimse gitmiyor,

Viran kaldı köyün, haberin var mı?

***

Köyden gidenleri kopardı yıllar,

Dikenli dallarla kapandı yollar,

Hoş geldin diyerek sarmıyor kollar,

Viran kaldı köyün, haberin var mı?

***

Beşikte sallanan bebekleri yok,

Yollarda otlayan inekleri yok,

Cam kenarlarında çiçekleri yok,

Viran kaldı köyün, haberin var mı?

***

Meyveler çürüyüp yere düşüyor,

Bir köyde beş kişi yalnız yaşıyor,

Sadece üç evde çorba pişiyor,

Viran kaldı köyün, haberin var mı?

***

Kanallar kapalı, seller akıyor,

Hurdacılar gelip eve bakıyor,

Evlerin durumu yürek yakıyor,

Viran kadı köyün, haberin var mı?

***

Çocukların sesi gelmiyor artık,

Gençler kabristanı bilmiyor artık,

Kışın kimse çatı silmiyor artık,

Viran kadı köyün, haberin var mı?

***

Ara sıra köyden biri geçiyor,

Bu durum herkeste yara açıyor,

Cenazeye gelen hemen kaçıyor,

Viran kaldı köyün, haberin var mı?

***

Değirmen dönmüyor, suyu akmıyor,

Baba ocağına kimse bakmıyor,

Aç kalan kedinin sesi çıkmıyor,

Viran kaldı köyün, haberin var mı?

***

Rahmetli olanlar burda yatıyor,

Çakal sesleriyle güneş batıyor,

Evlerde fareler cirit atıyor,

Viran kaldı köyün, haberin var mı?

***

Şair Adem Hoca bekliyor seni

Komşular duaya ekliyor seni

Sevenler kalbinde saklıyor seni

Viran kaldı köyün, haberin var mı?

Adem İmdat Kesici (Şair) Rize

Suçüstü’nün 2. Sayısı, Kadın Dedektifler Dosyasıyla Yayında!

İlk sayısını ocak ayında çıkaran iki aylık periyota sahip dijital dergi SUÇÜSTÜ, ikinci sayısını okuyucularla buluşturdu. Derginin, www.sucustu.net adresinde okunabilen yeni sayısı 8 Mart’a denk gelen yayın dönemi vesilesiyle “Kadın Dedektifler Özel Dosyası” içeriyor.

Dergi aynı zaman 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının da bu döneme denk gelmesi nedeniyle çocuk polisiyeleri alanında önemli bir isimle röportaj yaptı. Dergide suç temalı oyunlardan filmlere, deneme yazılarından şiirlere varıncaya dek oldukça geniş çeşitlilikte içerik yer alıyor.

Derginin içeriğine dair geniş bilgi şu şekilde:

“Mart – Nisan periyotlu bu sayımızı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Kadın Dedektifler Dosyası ile taçlandırırken, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın da aynı döneme denk gelmesi ile çocuk polisiyeleri alanında önemli bir yazarı ağırlıyoruz bu sayıda. Aras Gençtürk, Mavisel Yener ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

2019 yılında “Kristal Kelepçe Yılın Polisiye Romanı” ödülüne layık görülen Yaprak Öz, karakteri Yıldız Alatan’ı anlattı. Aras Gençtürk’ün röportaj yaptığı bir diğer isim ise, ilk romanı OXI ile büyük beğeni toplayan Ahmet Ziya Yıldırım oldu. Yıldırım, aynı zamanda “Heavy Rain” oyununa dair yazdığı yazı ile de bu sayı itibarıyla dergimiz yazarları arasına dahil oldu.

Tefrika kültürünü canlı tutmamızı sağlayan Didem Kazan Sol, Doruk Ateş, Günay Gafur ve Sanem Gonzalez öykülerinin ikinci bölümleriyle devam ederken; N. Bengisu Günaydın çevirisiyle Anna Katharine Green öyküsü “Küçük Çelik Halkalar” da ilk bölümüyle bu sayımızda yer alıyor. Ceyda Kiremitçi Vasiliev “Bomba”, Sibel Köklü ise “At Koşar, Baht Kazanır” isimli öyküleriyle; Deniz Sarıtop ise “Bir Cinayet ve Diğer Halkaları” şiiriyle SUÇÜSTÜ’nde yer alan isimler arasında.

Aysu Şahlı Cuma Polat’ın “Bir Taşra Polisiyesi” serisine dair, Selin Bak ise “İyi Adamın On Günü” için yazdığı kitap incelemeleriyle; Gizem Şimşek Kaya “Lost in Perfection” filmine dair yazdığı kritik yazısıyla bu sayımızda yer alıyor. Aras Gençtürk “Her Şeyin Başı Merak” yazısıyla, Doruk Ateş “Kapaktan Kapağa” köşesiyle, Hasan Hayyam Meriç deneme türündeki “Doğa Suçları Müzesi” serisinin ilk yazısıyla, Melih Günaydın ise Michael Connelly’e dair yazdığı “Suçun Karanlığı” yazısıyla dergimizin ikinci sayısında sizlerle buluştu.

SUÇÜSTÜ, suç üzerine ne varsa onu yakalamaya devam edecek. Beğenmeniz ve paylaşarak destek vermeniz dileğiyle…”

Suçüstü’nün 2. Sayısı, Kadın Dedektifler Dosyasıyla Yayında!

İlk sayısını ocak ayında çıkaran iki aylık periyota sahip dijital dergi SUÇÜSTÜ, ikinci sayısını okuyucularla buluşturdu. Derginin, www.sucustu.net adresinde okunabilen yeni sayısı 8 Mart’a denk gelen yayın dönemi vesilesiyle “Kadın Dedektifler Özel Dosyası” içeriyor.

Dergi aynı zaman 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının da bu döneme denk gelmesi nedeniyle çocuk polisiyeleri alanında önemli bir isimle röportaj yaptı. Dergide suç temalı oyunlardan filmlere, deneme yazılarından şiirlere varıncaya dek oldukça geniş çeşitlilikte içerik yer alıyor.

Derginin içeriğine dair geniş bilgi şu şekilde:

“Mart – Nisan periyotlu bu sayımızı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Kadın Dedektifler Dosyası ile taçlandırırken, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın da aynı döneme denk gelmesi ile çocuk polisiyeleri alanında önemli bir yazarı ağırlıyoruz bu sayıda. Aras Gençtürk, Mavisel Yener ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

2019 yılında “Kristal Kelepçe Yılın Polisiye Romanı” ödülüne layık görülen Yaprak Öz, karakteri Yıldız Alatan’ı anlattı. Aras Gençtürk’ün röportaj yaptığı bir diğer isim ise, ilk romanı OXI ile büyük beğeni toplayan Ahmet Ziya Yıldırım oldu. Yıldırım, aynı zamanda “Heavy Rain” oyununa dair yazdığı yazı ile de bu sayı itibarıyla dergimiz yazarları arasına dahil oldu.

Tefrika kültürünü canlı tutmamızı sağlayan Didem Kazan Sol, Doruk Ateş, Günay Gafur ve Sanem Gonzalez öykülerinin ikinci bölümleriyle devam ederken; N. Bengisu Günaydın çevirisiyle Anna Katharine Green öyküsü “Küçük Çelik Halkalar” da ilk bölümüyle bu sayımızda yer alıyor. Ceyda Kiremitçi Vasiliev “Bomba”, Sibel Köklü ise “At Koşar, Baht Kazanır” isimli öyküleriyle; Deniz Sarıtop ise “Bir Cinayet ve Diğer Halkaları” şiiriyle SUÇÜSTÜ’nde yer alan isimler arasında.

Aysu Şahlı Cuma Polat’ın “Bir Taşra Polisiyesi” serisine dair, Selin Bak ise “İyi Adamın On Günü” için yazdığı kitap incelemeleriyle; Gizem Şimşek Kaya “Lost in Perfection” filmine dair yazdığı kritik yazısıyla bu sayımızda yer alıyor. Aras Gençtürk “Her Şeyin Başı Merak” yazısıyla, Doruk Ateş “Kapaktan Kapağa” köşesiyle, Hasan Hayyam Meriç deneme türündeki “Doğa Suçları Müzesi” serisinin ilk yazısıyla, Melih Günaydın ise Michael Connelly’e dair yazdığı “Suçun Karanlığı” yazısıyla dergimizin ikinci sayısında sizlerle buluştu.

SUÇÜSTÜ, suç üzerine ne varsa onu yakalamaya devam edecek. Beğenmeniz ve paylaşarak destek vermeniz dileğiyle…”

Alper Kaya [email protected]

Ümraniye Belediyesi 20.Geleneksel Resim Yarışması Birincisine 60.000, İkincisine 50.000. Üçüncüsüne, 40.000 Lira Ödenecek.(Son Başvuru Tarihi.28 Haziran 2024 Cuma)…

Katılım Koşulları:

-Yarışmaya Seçici Kurul üyeleri katılamazlar, bu sene yarışmanın 20. yılına özel olmak üzere geçmiş yıllarda Ümraniye Belediyesinin yaptığı resim yarışmalarında ödül alan almayan tüm sanatçılar yarışmaya katılabilecektir.

-Resimler tuval üzerine, “yağlı boya ve-veya akrilik” ile yapılmış olacaktır.

-Yalnızca özgün ve yayınlanmamış çalışmalar, seçici kurul tarafından değerlendirilecektir.

-Baskı ve dijital baskı resimler, değerlendirmeye alınmayacaktır.

-Sanatçının kendisine ait olmayan bir fotoğrafı veya materyali resmetmesi durumunda, değerlendirme dışı tutulacaktır.

-Resimlerin tuvallerinin kısa kenarı 80 cm’den küçük, uzun kenarı 120 cm’den büyük olmayacaktır.

-Her sanatçı, yarışmaya en çok 2 (iki) çalışması ile katılabilir.

-Resimler daha önce hiçbir yarışmada, ödül almamış olacaktır.

-Resimlerin arkasına, sanatçının adı ve soyadı-resmin tekniği- boyutları ve fiyatını içeren 10x10cm ebadında bir kağıt yapıştırılacaktır.

-Resimlerin üzerinde, sanatçının imzasının bulunması zorunludur.

-Resimle birlikte bir özgeçmiş-açık adres ve telefon numarası ve e-posta adresini içeren bilgiler bir zarf içinde teslim edilecektir.

-Yarışmanın konusu, “Filistin” olarak belirlenmiştir.

-Resimlerin teslimi aşağıda belirtilen adreste, makbuz karşılığında olacaktır.

-Resimler kargodan veya elden kabul edilecektir, kargodan gönderilen resimlerde gönderimden kaynaklanan hasar ve olumsuzluklardan idaremiz sorumlu değildir.

-Derece alan ve sergilenmeye uygun görülen eserler, idarece belirlenen yerlerde sergilenecektir.

-Derece almayan ve sergiye katılmayan resimlerin iadesi, 2 Temmuz 2024 tarihinden itibaren “Alındı Makbuzu” karşılığında belirtilen yerde elden yapılacaktır. Kargo iadeleri, kurumumuz tarafından yapılmayacaktır.

-Dereceye giren ve mansiyon alan eserler, her türlü haklarıyla birlikte Ümraniye Belediye Başkanlığına ait olacaktır.

-Sergi programlarından sonra 1 ay içinde geri alınmayan eserlerden, Ümraniye Belediye Başkanlığı hiçbir şekilde sorumlu tutulmayacaktır. 1 yıl içerisinde alınmayan resimler ise gerekli görüldüğünde, idaremizce kamu yararına değerlendirilecektir.

-Yarışmaya katılan sanatçılar, yarışma şartları ve seçici kurul kararlarını peşinen kabul etmiş sayılacaktır.

-Yarışma sonuçları, 1 Temmuz 2024 tarihinde açıklanacaktır.

-Ödül töreni tarihi, daha sonra ilan edilecektir.

20.Geleneksel Resim Yarışması Ödülleri;

Birinci’ye.60.000 TL, İkinci’ye.50.000 TL, Üçüncü’ye.40.000 TL, Mansiyon.10.000 TL.

İlgili Haberler

Rami Kışlası Kütüphanesi

okuryazarkitaplar

Bir Kitap: “Varoluşun Yolu – Alemin Çığlığı Annenin Tek Bir Sözüdür”

okuryazarkitaplar

Kitapları Aşırı Sevmek Bir Hastalık Olabilir mi?

okuryazarkitaplar

Yorum Yap

Kitap, Sinema, Tiyatro, Edebiyat, Tarih, Mitoloji, Müzik, Resim, Gez Gör, Doğa Sporları, Aktüel Bilim, Anadolu, Dünya Mirası, Festival, Fuar, Sergi, Akademi, Yazarlar...