9.6 C
İstanbul
Pazar, May 12, 2024
okuryazarkitaplar
Image default
EdebiyatEleştiri / YorumKitapKitap / HaberManşetÖykü / RomanŞifanur Özçelik ŞirinYeniler

Komutan 2071 (inceleme)

Şifanur Özçelik Şirin

Ömer Alpay KOÇAK’ın “Komutan 2071” isimli romanı KDY yayınevinden 2021 Eylül ayında okuru ile buluşmuştur. 135 sayfalık roman, bilim kurgu türünde yazılmış olup yazarın ikinci eseridir. Kasım 2018 de çıkarttığı ilk eseri “Komutan Ötüken’den Sur’a Kızılelma Yolcusu Bir Komutan” adlı eserdir.

 Mustafa Kemal Atatürk’ün Bir gün mutlaka tüm Türk Devletleri ile Çin Seddinde buluşacağız!” sözünün kitabın kapağında yer aldığı eserde, Turan Birliğini kuran Türk Devletlerinin günümüzden 2071 yılına taşıyan kurgusunu ve nefessiz mücadelesini okuyoruz.  Konu olarak, karakterlerle birlikte geleceğe yolculuğa çıkıyoruz.

Askeri stratejiler en önemlisi Türk mitolojisinde yer alan karakterlere atıfta bulunuyor yazarımız. Merküt, Şeşe, Bürküt, Arçura, Demirkıynak ve Gökkurt gibi.

Arka kapak yazısında “Evet, yıl 2052… Amerika ile Rusya askerî ve siyasi kriz sonrasında birbirlerine savaş ilan etmiş, bu savaş birbirlerine attıkları kırk adet nükleer bomba ile sonlanmıştı. Sonuç ortada! Ne süper bir güç ne de ondan sonra gelen ikinci bir güç kaldı… Dünya anladı ki; elinde nükleer yoksa güçlü diye bir şey olmuyor. Yıl 2060… Ellerinde az sayıda bu tür silah bulunduran Avrupa ülkeleriyse bu durumdan kendine pay çıkarma, bu savaştan sonra kendini dünyanın süper gücü ilan etme yarışı başladı. İlk önce Almanya ve Fransa birleşip İngiltere’ye savaş ilan etti. İngiltere bu iki güç karşısında fazla direnemeden teslim olmaya karar verdi. Daha sonralarıysa Avrupa içlerinde iç savaşlar birbirini kovaladı. Sonuç olarak dünya sömürge güçleri tamamen ortadan kalkmış, elinde bir ya da iki adet nükleer silahla Avrupa’nın liderliğine oynayan Almanya ve Fransa dünya gücü olma amacıyla Birleşik Avrupa Devleti adı altında diğer ülkelerin de kendisi ile birleşmesini bekliyor…”sözleri yer almaktadır.

Tüm bilim dallarının edebiyata ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Bu eseri okurken gelecek bilimini, tarih ve edebiyat üzerinden okuyoruz. Yazar, biraz geleceği bilme biraz da yol gösterme işinde oldukça iyi bir teknik kullanmıştır. Soyut bir fütürolojinin ötesinde, bilimsel ve teknolojik konular hakkında, işin içine hayal gücünü de katarak spekülasyon yapmış güzel bir edebi eser ortaya çıkartmıştır.

Sade, akıcı ve anlaşılır bir dille yazılan roman, gerek konu gerek işleyiş gerekse de olayın geçtiği zaman dilimi bakımından bilim kurgu dalında başarılı bir eser olarak hafızalarda yerini almış oluyor.

Gökçen ve Göktuğ’un yeni dünya da aşklarının yarım kalması ile sayfa 134’te “Sana kavuşmak için daha ne kadar ölmem gerek Gökçen” sözleriyle okur, yeni dünyaya yukardan bakmış oluyor.

Kitaptan bir takım alıntılara bakmak gerekirse,

“Tüm ihaleler açık hale getirilmiş, onun adamı bunun adamı kavramı bitmişti. Emniyet teşkilatı ilk önce ülke içerisinde mafya, kanun tanımayan, parasıyla iş yaptırmaya çalışan ve terörle iç içe girmiş kişileri ülkeden temizlemiş, orduysa ülke menfaatleri doğrultusunda üzerine ne düşüyorsa onu yapmıştı. Bu şekilde içerideki düşmanından kurtulan ülkenin kapısı kilit tutmaya başlamış, ekonomik sosya-kültürel, eğitim, sağlık ve savunma konularında parlayan bir yıldız olmuştu. Herkesin imrenerek baktığı ülke haline gelmişti…” (syf.29)

“Evet 2017 yılında Japonya bir ada ülkesi iken 2024 yılında yaptığı Bir anlaşmayla Kırgızistan çöllerini satın almıştı nedeni ise eski Japonya şimdi nerede?” (syf.30)

“Her bir kaos yeni bir başlangıca sebep verirdi ve şimdi olan da buydu. Kaos/ başlangıç döngüsü yine olmuştu.” (syf.31)

“ ve en iyi hava aracımız Gökkurt! İsmini Türk mitolojisinden almıştır. Daha önceki ismini verdiğim tüm insansız hava araçlarını kontrol eden yönlendiren hava aracımızdır.” (syf.43)

Romanda yazılan her olgunun, okur gözünden süzüldüğünde yakın gelecekte yaşanacağı umudu içinde okunduğu öngörüsü oluşuyor. Edebiyat dünyasında çok yeni bir tür olarak bakıldığında ufuk açıcı bir eser olarak gençlere ve geleceğe dönük kıymetli bir eser olarak, bilim kurgu türünde eser tavsiyesi bakımından okunup kütüphanemizde yerini almıştır.

Bu değerli eser için yazarına teşekkür ediyoruz. Bilim kurgu türünde eserlerinin devamını diliyoruz.

Kaleminize ve yüreğinize sağlık.

İlgili Haberler

Türkiye’nin Kitap Karnesi…

okuryazarkitaplar

Knut Hamsun – İhanetin Bedeli

okuryazarkitaplar

Bir Yazar Bir Eser: René Guénon / Modern Dünyanın Bunalımı

Leman ERGÜL KÜLEKÇİ

Yorum Yap

Kitap, Sinema, Tiyatro, Edebiyat, Tarih, Mitoloji, Müzik, Resim, Gez Gör, Doğa Sporları, Aktüel Bilim, Anadolu, Dünya Mirası, Festival, Fuar, Sergi, Akademi, Yazarlar...