13.3 C
İstanbul
Cumartesi, Nis 27, 2024
okuryazarkitaplar
Image default
AkademiAstrolojiBilimManşetMitolojiYeniler

Gezegenlerin İsimleri Nereden Geliyor?

Caner Cem Martı

Merkür’den Neptün’e… Gezegenlerin İsimleri Nereden Geliyor?

Sizler için gezegenlerin isimleri nereden geliyor detaylı bir şekilde anlattık.

Dünya haricindeki bütün gezegenlere Roma ve Yunan tanrılarının ve tanrıçalarının adları verildi. Satürn, Mars, Venüs, Merkür ve Jüpiter binlerce yıl önce adlandırıldı. Teleskobun icadından sonra ise gezegenlere Roma ve Yunan tanrı ve tanrıçalarının isimleri verilmeye devam edildi. Sizler için bu yazımızda gezegenlerin isimleri nereden geliyor ve gezegenlerin isimlerinin anlamlarını anlattık.

Gezegenlerin isimleri nereden geliyor

Gezegenlerin isimleri nereden geliyor sorusunun cevabı oldukça basit. Gezegenlerin isimleri, Roma ve Yunan tanrılarının ve tanrıçalarının adlarından geliyor. Romalılar Yunan astronomisini incelerken gezegenlere kendi tanrı isimleri olan Mercurius (Hermes için), Venüs (Afrodit), Mars (Ares), Iuppiter (Zeus) ve Saturnus (Kronos) isimlerini verdiler. 18. ve 19. yüzyıllarda yeni gezegenler keşfedildiğinde gezegenlere Roma ve Yunan tanrılarının ve tanrıçalarının isimlerinin verilmesi geleneği Neptūnus (Poseidon) ile korundu. Şimdi, gezegenlerin isimleri nereden geliyor ve anlamları nelerdir bakalım.

Merkür

Gezegenlerin isimleri nereden geliyor

Güneş Sistemi’ndeki en küçük ve Güneş’e en yakın gezegen olan Merkür, MÖ 3000’li yıllarda Sümerler tarafından bilinmekteydi. Merkür, Roma mitolojisinde Jüpiter’in oğluydu. Yunan mitolojisinde ise ismi Hermes idi. Merkür en hızlı tanrı olduğu için Yunan mitolojisinde ona tanrıların habercisi Hermes adı verilmiştir. Ayrıca Merkür, Dünya’dan çıplak gözle görülebildiği için her kültür ona farklı bir isim vermiştir.

Venüs

Gezegenlerin isimleri nereden geliyor

Çoban Yıldızı olarak da bildiğimiz Venüs, gökyüzünde çok parlak görünen bir gezegendir. Bu nedenle, bu parlak gezegen adını Roma mitolojisindeki aşk ve güzellik tanrıçası Venüs’ten almıştır. Yunan mitolojisindeki karşılığı Afrodit olan Venüs, Güneş Sistemi’ndeki en sıcak gezegendir.

Dünya

Dünya

Yazımızın başında belirttiğimiz üzere Dünya adını Roma ve Yunan tanrı ve tanrıçalarından almamıştır. Dünya kelimesi Arapçadan dilimize geçmiştir. İslamiyet’e göre, şu anda yaşadığımız hayat ve ölümden sonra yaşayacağımız hayat olmak üzere iki hayat vardır. Şu anda yaşamış olduğumuz hayat bize çok daha yakındır. Bu yüzden Arapçada “daha alçak” ve “daha yakın” anlamlarını taşıyan ‘dena’ fiili Türkçeye Dünya olarak geçmiştir.

Mars

Mars

Romalılar, Mars’ı kırmızı bir renge sahip olduğu için savaş ve kanla ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle Romalılar ona Roma mitolojisinde savaş tanrısı olan Mars’ın adını vermişlerdir. Mars’ın Yunan mitolojisindeki karşılığı ise Ares’tir.

Jüpiter

Jüpiter

Güneş Sistemi’ndeki en büyük gezegen Jüpiter olduğu için Romalılar ona Roma mitolojisindeki en güçlü tanrı olan Jüpiter’in adını vermişlerdir. Jüpiter’in Yunan mitolojisindeki karşılığı ise herkesin çok iyi bildiği en güçlü tanrı Zeus’tur.

Satürn

Satürn

Halkalı gezegen adını Roma mitolojisinde Jüpiter’in babası olan Satürn’den almıştır. Satürn, Roma mitolojisindeki tarım ve hasat tanrısıdır. Satürn’ün Yunan mitolojisindeki karşılığı ise Kronos’tur. Yunan mitolojisinde Kronos, krallığına göz dikmemeleri için çocuklarını doğduğu an yemesi ile bilinir.

Uranüs

Uranüs

18. yüzyılda keşfedilen Uranüs adını bir Roma tanrısından değil, bir Yunan tanrısından almıştır. Uranüs, göklerin ve cennetin koruyucusudur. Uranüs ayrıca, Güneş çevresinde bir devrini 84 yılda tamamlar.

Neptün

Gezegenlerin isimleri nereden geliyor

Dünya’ya en uzak olan gezegene, kocaman bir okyanusa benzediği için Neptün adı verilmiştir. Neptün, Roma mitolojisinde deniz tanrısıdır. Neptün’ün Yunan mitolojisindeki karşılığı ise Poseidon’dur.

Plüton

Gezegenlerin isimleri nereden geliyor

Cüce gezegen konumunda olan Plüton, Dünya’ya çok uzak olduğu için ilk keşfedildiği zamanlarda karanlık görünüyordu. Bu nedenle ismini Roma mitolojisindeki yeraltı tanrısı Pluton’dan aldı. Pluton’un Yunan mitolojisindeki karşılığı ise Hades’tir.

İlgili Haberler

Orpheus ve Yaratılış Efsanesi 

okuryazarkitaplar

Gezgin Bir İmparator: Hadrian

Kardelen Oğlakçıoğlu

2022 Yılında Türkiye’de Öne Çıkan 10 Arkeolojik Keşif

okuryazarkitaplar

Yorum Yap

Kitap, Sinema, Tiyatro, Edebiyat, Tarih, Mitoloji, Müzik, Resim, Gez Gör, Doğa Sporları, Aktüel Bilim, Anadolu, Dünya Mirası, Festival, Fuar, Sergi, Akademi, Yazarlar...