15.9 C
İstanbul
Perşembe, May 9, 2024
okuryazarkitaplar
Image default
Editörün SeçimiAnadoluGelenekselManşet

Diyarbakır’ ın El Sanatları

Bakırcılık
Bakır işlemeciliği Diyarbakır’ın dünyaya armağanıdır. Bu armağanın çıkış noktası da Çayönü’dür ve tarihi yüzyılları aşmaktadır. Bakırcıların bin bir emekle işlediği kazanlar, kahve fincanları, bakır sahanlar gibi çok sayıda farklı ürün Diyarbakır Bakırcılar Çarşısı’nda yan yana dizilir.
Çinicilik
Diyarbakır’daki önemli geleneksel sanatlar arasındadır. Yöredeki köşk, konak ve camilerin çinileri Diyarbakır’da üretilmiştir. İznik ve klasik Osmanlı çiniciliğinin genel özelliklerini taşısa da yöresel motiflerde farklılıklar göstermektedir. Çini fırınları; Fatih Paşa ile Nasuh Paşa Camileri arasında, Zincirkıran Türbesi civarında bulunmaktaydı. Lice ve diğer bölgelerde de seramik ve çini yapılmaktaydı. Peygamber mesleği olarak bilinen çömlekçilik de Diyarbakır’da önemli bir el sanatı olmuştur. 

Diyarbakır Pamuğu
Türkiye’nin pamuk üretiminin %10’nu Diyarbakır’da yapılmaktadır. Dünya pazarında da saygın bir yeri olan Diyarbakır pamuğundan üretilen tekstil ürünleri yurt içi ve yurt dışında oldukça ilgi görmektedir. Pamuk kumaştan yapılan yöresel ürünler özellikle Sipahiler ve Yanık Çarşılarında bulunur.

Kuyumculuk
Diyarbakır’ın en önemli sanatlarından birisi kuyumculuktur. Diyarbakır’ın yöresel altın işlemeciliğini sürdüren ustalardan ayna, gülabdan, nalin, ziynet, takunya, hasır bilezik ve gerdanlık başta olmak üzere birçok takıyı Kuyumcular Çarşısı’nda bulabilirsiniz. 
İpekçilik
Günümüzde Türkiye’nin ipek ihtiyacının %60’nı karşılayan Diyarbakır, ipek kumaşın her çeşidinin bulunduğu zengin çarşılara sahiptir. 19. yüzyılda kırmızı kök boyayla boyanmış Diyarbakır ipek ipliği Avrupa’da ünlüydü. Kulp, Lice ve Silvan ilçelerinde yaygın olarak üretilen ipekten yöresel kilim, sicim, heybe dokumalar dikkat çekmektedir. Özellikle dağ köylerinde yedi renkten oluşan desenli ve halk arasında yemeni olarak bilinen kilimler, çantalar ve seccadeler üretilmektedir.
Tesbihcilik
Taşı ilmek ilmek işleyerek habbe haline getiren mahir Diyarbakırlı tesbih ustaları; kehribarı, oltuyu, mercanı, zümrüdü ve safiri yan yana dizerek ustalıklarını konuştururlar. Dünyanın en değerli kehribar tesbihleri Diyarbakır’da bulunur. 
Taş İşçiliği
Özellikle yöresel bir malzeme olması ve bölgede bol miktarda bulunması nedeniyle bazalt taşı binlerce yıldır yapı malzemesi olarak kullanılmıştır. Yaklaşık 5.000 yıllık geçmişi ile 5,5 km uzunluğa sahip surlar, camiler, hanlar, hamamlar, medreseler, evler ve yollarda ana malzeme olarak bazalt taşı kullanılmıştır Diyarbakır’da. 
Puşi

Diyarbakır’ın el emeği, göz nuru puşisi kentin en çok bilinen el sanatlarının başında gelir. İpekli dokumadan elde edilen puşinin ilk temsilcileri de mahir ustaları da Süryani ve Ermenilerdir. 

İlgili Haberler

Sihirli Sorular 1

Kübra Kaya

Sevgiyle Buluşmaktır Ramazan

Ayperi Ferda Oral

Bir Çift Alyans

okuryazarkitaplar

Yorum Yap

Kitap, Sinema, Tiyatro, Edebiyat, Tarih, Mitoloji, Müzik, Resim, Gez Gör, Doğa Sporları, Aktüel Bilim, Anadolu, Dünya Mirası, Festival, Fuar, Sergi, Akademi, Yazarlar...