15.6 C
İstanbul
Cuma, May 10, 2024
okuryazarkitaplar
Image default
ManşetAntik-AKardelen'in MitleriMitolojiÖykü / Roman

Mitolojik Macera Romanı Argonotlar Seferi

Yunan Mitolojisinde Argonotlar Efsanesi, önemli bir macera yolculuğudur ve Yunanlıların Karadeniz’i keşfetmesi üzerine geliştirilmiş bir hikaye olduğu öne sürülür. Daha önemlisi, Argonotlar Seferi’nin önemli uğrak noktalarının çoğu bizim ülkemizdedir

!

Efsaneye göre Jason isimli kahraman tahtını gasp etmiş amcasından krallığını geri talep eder. Bunun üzerine amcası, Gürcistan’da bulunan Kolkhis ülkesinden altın postu getirerek kendisini kanıtlarsa, tahtı ona devredeceğine söz verir. Böylece, Jason, Yunanistan’ın bütün kahramanlarına kendisine katılması için haber salar. Bir yandan, tanrıların yardımı ile Argo isimli bir gemi inşa eder. Çağrıya yanıt veren kahramanlar arasında, ünlü Herakles’ten tutun Troya Savaşı’nda savaşacak Akhilleus’un babası ve amcasına kadar birçok isim yer almaktadır. Sefere katılan denizciler, geminin ismi dolayısıyla Argonotlar olarak anılır.

Böylece, Yunanistan’ın ünlü kahramanları birlikte denize açılırlar. Ege Denizinde bulunan Limnos Adası’na, ardından Eleusis‘e uğrarlar. Sonra Çanakkale Boğazı’nı geçerek Balıkesir civarlarında bulunan Misya ülkesine gelirler. Burada çeşitli maceralar atlattıktan sonra İstanbul Boğazı’na doğru ilerlerler. Fakat, İstanbul Boğazı’nda bulunan, Symplegades ya da Çarpışan Kayalar olarak anılan yerden geçmeleri gerekir. Efsaneye göre bu kayalar hareket edip durur ve aniden kapanarak, aradan geçen her şeyi parçalarlar. Kahramanlar ilk önce bir güvercin salarak, kayaların arasından geçip geçemeyeceğini gözlemlerler. Güvercin kuyruğundan bir tüy, kayaların arasında sıkışarak kopmasına rağmen başarıyla geçince, kahramanlar küreklere asılır ve sonunda başarı ile tehlikeyi atlatırlar. Böylece kayalar sonsuza dek hareketsiz kalır. 

Artık Argonotlar, Karadeniz’e açılmıştır. Böylece Karadeniz kıyılarındaki yerli halkları ziyaret ederek sonunda Gürcistan’a varmayı başarırlar. Jason, ülkenin kralından postu talep eder ama kurnaz kral, Jason’ın başaramayacağına inandığı üç imkansız görev verir: ilk önce tarlayı burnundan alev püsküren öküzlerle sürmeli ve ejder dişlerini eklemelidir. Ardından ejder dişleri birer savaşçıya dönecektir ve onlarla savaşmalıdır. Son olarak postu koruyan ejderhayı yenmelidir.

Ne var ki, ülkenin prensesi büyücü Medea, Jason’ı görür görmez ona aşık olur ve babasına ihanet etmek pahasına kahramana büyüleri ile yardım eder. Sonunda Jason, postu almayı başarır ve Medea’yı yanına alarak ülkeden kaçar. Fakat, dönüş yolu, gidiş yolu kadar macera dolu olacaktır.

Birlikte, önce deniz kızları Sirenleri ve deniz canavarlarını atlatarak yola devam ederler. Ardından, İtalya kıyılarında barışçıl bir ülkeye varırlar ve burada Jason ile Medea evlenir. Yola devam eden kahramanlar Libya’ya sürüklenirler ve orada altın elmaları koruyan perilerle karşılaşırlar. Sonra deniz tanrısının yönlendirmesi ile tekrar yola koyulurlar. Ancak çıkan fırtına yüzünden, bu sefer Girit Adası’na sürüklenirler ve burada robot Talos ile savaşıp kazanırlar. Sonunda, bunca maceranın ardından, kahramanlar sağ salim Yunanistan’a dönmeyi başarırlar. 

Argonotlar Efsanesi, Yunanlıların birçok kültür ile nasıl iletişime geçtiklerini, farklı diyarları ve kültürleri nasıl keşfettiklerini metaforik olarak anlatan bir mittir. Hikayeyi Rodoslu Apollonios anlatmıştır ve eseri günümüze kadar ulaşmıştır. Romanın çevirisi, İş Bankası yayınevi tarafından yapılarak, raflarda yerini almıştır.

Argonotlar Miti, batı edebiyatını derinden etkilediği gibi antik Yunan oyun ve şiirlerinden, Roma edebiyatına kadar sayısız kere yeniden anlatılmıştır. Efsanenin teması ve anlatımı birçok edebiyat eserini etkilemiş, sanat ve filmlerde yaygın bir anlatım olan modern kahramanın yolculuğu kavramının şekillenmesine yardımcı olmuştur.

İlgili Haberler

Kültür Yolu Festivalleri Başladı

okuryazarkitaplar

Huon de Bordeaux

okuryazarkitaplar

Venedik Bienali Türkiye Pavyonu Açıldı

okuryazarkitaplar

Yorum Yap

Kitap, Sinema, Tiyatro, Edebiyat, Tarih, Mitoloji, Müzik, Resim, Gez Gör, Doğa Sporları, Aktüel Bilim, Anadolu, Dünya Mirası, Festival, Fuar, Sergi, Akademi, Yazarlar...