14.8 C
İstanbul
Cuma, May 10, 2024
okuryazarkitaplar
Image default
ManşetSosyal Medya

Sosyal Medyanın Kullanım Kılavuzu

Gaye SÜLÜN

Günümüzün en güçlü iletişim araçlarından bir tanesi de dijital dünya. Bu kavram üzerinde çok durmayacağım; ama düşünsenize internetin olmadığı bir yerde bu yazımı da okuyamayacaktınız. Ayrıca bu yazımın size ulaşmasını sağlamak adına bazı kanalları kullanmak zorunda kalacağım. Ben görünür olmazsam siz nereden beni bulacaksınız değil mi?

“Dijitalde Görünür Olmak” arktık dijital dünya için hayati bir önem taşıyor. Bu hususta bazı noktalar önem kazanıyor; Sosyal medyayı doğru kullanabilmek, dijital okuryazarlık, doğru bilgiyi doğru kanaldan alabilmek… Peki siz dijital dünyanın neresindesiniz? 

Facebook’un ilk çıktığı zamanlarda bu kadar popüler olacağını hiç öngörememiştim. Yakın geçmişte “mahremiyet” kavramının anlamının kapsamı daha genişti. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde daha klasik ve geleneksel bir eğitim alıyorduk. Bizim için kağıt kalem ile temas, haberin doğruluğu, objektiflik çok önemli kavramlardı. Şimdi gelinen noktaya dönüp baktığımızda çok hızlı bir adaptasyon süreci yaşandığını görüyoruz. Hızlı bir biçimde yapılar yıkıldı, kavramlar değişti, sınırlar ortadan kalktı. Bu yeni dijital ekosistemin yavaşlığı affetmediğini, hızlı tüketime uygun içeriklerin daha hızlı üretilmesi gerektiğini artık biliyoruz.

Sosyal medyaya talebin bu kadar yüksek olmasının sebebi sanırım bizim gibi duygusal toplumlarda “bağ kurma arzusunun” yüksek olmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Üretilen içeriklere gelen beğeniler kullanıcıya kendini psikolojik olarak da iyi hissetmesini sağlıyor. Hal böyleyken daha anne karnında doğmamış çocuklara bile dijital varlıklar oluşturulmaya başlanıyor.

Bu kadar yoğun bir dijital gündeme -belki de erozyona- maruz kalırken olası riskler de kaçınılmaz oluyor. Kişiler kendilerinden bağımsız(!)  ayrı karakterler (avatar) oluşturarak dijital mecralarda yerini alabiliyorlar. Hangi bilginin doğru olduğunu bilmeden, içeriğin zararı-faydası düşünülürken başta çocuklar olmak üzere bu hızlı dünyanın sonuçlarından ve olası olumsuz durumlarından etkilenebiliyoruz.  Başta anne babaların ve tabii bireysel olarak algılarımızın açık olması gerektiğini vurgulamak yerinde olacaktır. 

E-Ticaret ve Önemli Noktalar

Pandemi sürecinde online alışverişe daha çok merak saldık. Çoğu kişinin kısa yoldan para kazanma gibi bir hayali olsa da inanın arka planda işler o kadar da kolay olmuyor. Değinilecek çok nokta var; ama kullanıcı olarak ele alırsak ilgi çekici hesaplar için kişilerin marka adına içerikler üretmelerinin önemli olduğunu görüyoruz. Bugün influencer marketing yani fenomenlerin yaptıkları reklamların bu kadar etkili olmasının en önemli sebeplerinden biri de bağ kurma, merak etme unsurlarının olduğunu söyleyebilirim.

Marka kimliği adına bir web sitenizin olması ve bu markaya ait sosyal medya hesaplarınızın oluşturulması, yönetilmesi, profesyonel bir görünüm işin sürdürülebilirliği açısından çok önemli. Alışveriş yaptığınız sayfalarda nasıl “güven” unsuru arıyorsak, kendi sayfalarımız da güven vermeli.

Online Dünyada Olası Riskler

Özellikle bu dönem hesapların çalınması oldukça sık karşılaşılan bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Nereden olursa olsun gelen şüphe uyandıran hiçbir bağlantıyı tıklamamanız vereceğim en büyük tavsiye olur. Ayrıca katmanlı güvenlik duvarları (şiftreleme) teknikleri kullanmanızı tavsiye ederim. Akıllı cihazlarda tüm sosyal medya hesaplarınız için kullanabileceğiniz Duo Mobile uygulaması gibi uygulamalar işinizi kolaylaştıracaktır. Şifre ekranlarına şifre girerken dikkatli olmanız, kredi kartı işlemlerinde mutlaka sanal kart kullanmanızı da tavsiye ederim. Bugün en büyük şirketlerin bile verilerinin çaldırdığını bilinen bir gerçek. Kayıt oluşturduğunuz yerler gerçekten buna değer mi diye bir analiz yapmanızı öneririm.

Zamana Karşı Pratik Uygulamalar

Her şey hızlı akıp geçerken zamanı iyi yönetebilmek, verimli çalışabilmek, doğru planlama yapabilmek de gerekiyor. İnternetteki kaynaklarla ve mobil uygulamalarla işleri pratiğe dökmek çok kolay. Sizler için derlediğim araçlar : 

Trello: Panolar aracılığı ile projelerinizi yönetebilir, iş dağılımı yapabilirsiniz.

Canva: Varolan şablonlarla online şekilde hızlıca görsel hatta videolar oluşturabilirsiniz. 

Capcut: Montaj işlemlerinizi bu mobil uygulamada hızlıca gerçekleştirebilirsiniz.

Meitu: Fotoğraf ve video düzenleyecisi olan bu uygulamanın en güzel özelliği siz uğraşmadan seslerdeki boşlukları otomatik kesmesidir.

Miro: Beyin fırtınası, araştırma tasarımı için kullanabileceğiniz üzerine notlar alabileceğiniz bir araç.

Drive: Google hesabınızın içinde yer alan drive ile ofis programlarına gerek kalmadan ayrıca veri kaybı olasılığını en aza indirerek kendinize çalışma ortamı oluşturabilir ve oluşturduklarınızı kolayca paylaşabilirsiniz.

İlgili Haberler

Oya

okuryazarkitaplar

Hıdırellez

okuryazarkitaplar

Gezgin Bir İmparator: Hadrian

Kardelen Oğlakçıoğlu

Yorum Yap

Kitap, Sinema, Tiyatro, Edebiyat, Tarih, Mitoloji, Müzik, Resim, Gez Gör, Doğa Sporları, Aktüel Bilim, Anadolu, Dünya Mirası, Festival, Fuar, Sergi, Akademi, Yazarlar...